ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

     Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Για τους αρχαίους Έλληνες, η ελιά αντιπροσώπευε, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, την ειρήνη εξαιτίας της ηρεμίας της και οι Έλληνες εκτιμούσαν αυτό το δένδρο τόσο πολύ που οι νικητές των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων βραβεύονταν με ένα στεφάνι αγριελιάς.

Αρχαιολογικές ανασκαφές σε πολλές περιοχές απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα σε μεγάλη έκταση. Δε χρησιμοποιούνταν μόνο ως φαγητό. Ο Όμηρος το αποκαλεί «το χρυσό υγρό» και σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα χρησιμοποιούνταν στην καθαριότητα, την παρασκευή αρωμάτων, την καλλυντική φροντίδα, την ιατρική και το φωτισμό. Ο Ιπποκράτης, ο γνωστός γιατρός της αρχαιότητας, έκανε χρήση του ελαιόλαδου για τη θεραπεία των ασθενών του.

Σήμερα το ελαιόδενδρο αποτελεί την πιο εκτεταμένη καλλιέργεια στη χώρα. Η Ελλάδα παράγει περίπου 400.000 τόνους ελαιόλαδου ετησίως και είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα σε όλο τον κόσμο. Οι συνθήκες καλλιέργειας και οι μέθοδοι παραγωγής ελαιόλαδου δεν έχουν αλλάξει πολύ με την πάροδο του χρόνου. Το 75% της ελληνικής παραγωγής είναι εξαίρετης ποιότητας και μπορεί να αποτελέσει τροφή χωρίς καμιά επεξεργασία. Το παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό προϊόν, με γεμάτη γεύση, ευχάριστο άρωμα και πολλές θρεπτικές ιδιότητες.

Η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι το ελαιόλαδο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Η συνεχής κατανάλωσή του προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, απορροφάται εύκολα από το σώμα και κάνει καλό στο στομάχι.  

       Οι Έλληνες λατρεύουν το ελαιόλαδο που αποτελεί τη βάση της καθημερινής τους διατροφής. Σύμφωνα με έρευνες, η Ελλάδα είναι η χώρα με την υψηλότερη κατ' άτομο κατανάλωση ελαιόλαδου στον κόσμο.

       Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ωμό σε όλες τις σαλάτες. Και συνήθως συνδυάζεται με λεμόνι ή ξίδι. Δύο κουτάλια αγνού παρθένου ελαιόλαδου αρκούν για μία μεγάλη ελληνική σαλάτα.

       Το ελαιόλαδο είναι επίσης τέλειο μαγειρεμένο με όλων των ειδών τα λαχανικά, όπως φασολάκια, μπάμιες, αρακά και μελιτζάνες.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι κατάλληλο και για γλυκά. Είναι πολύ καλύτερο αντί να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη ή οποιοδήποτε άλλο βούτυρο για γλυκά, τάρτες και γλυκές πίτες. Μία κούπα ελαιόλαδου είναι αρκετή για ένα κέικ σοκολάτας. 

 

Σύμφωνα με έρευνες το ελαιόλαδο:

Είναι καλό για το στομάχι

Δίνει λάμψη στα μαλλιά

Αποτρέπει την εμφάνιση πιτυρίδας

Είναι καλό για τα ξηρά δέρματα

Επιβραδύνει την εμφάνιση ρυτίδων

Μαλακώνει το δέρμα

Δυναμώνει τα νύχια

Ανακουφίζει τα κουρασμένα πόδια

Εξαλείφει την ακμή

Μειώνει τα αποτελέσματα του αλκοόλ