ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

ΟΡΕΚΤΙΚΑ

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)

4 ολόκληρα καρύδια

3 λεπτές φέτες ψωμί (βουτηγμένες στο νερό)

ελαιόλαδο

αλάτι, χυμό λεμόνι

 

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μαζί με το λάδι και το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνουν ένα πηχτό μείγμα. Προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.

Στο ελληνικό τραπέζι η σκορδαλιά συνήθως συνοδεύει τηγανιτά κολοκυθάκια ή τηγανιτό μπακαλιάρο. Στα εστιατόρια σερβίρεται ως ορεκτικό και συνοδεύεται με ούζο.

 

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

½ κιλό πατάτες (σε κύβους)

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 λεμόνια (χυμό)

αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό (φρεσκοκομμένο)

 

Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα με το λάδι και το λεμόνι. Σ' ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις πατάτες  και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα. Στο τέλος βάζουμε τον μαϊντανό. Αφήνουμε τη σαλάτα να δέσει για λίγα λεπτά πριν τη σερβίρουμε.

 

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ (ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ)

2 τομάτες (κομμένες σε μεγάλα κομμάτια)

1 αγγούρι (κομμένο σε κομμάτια)

1 κρεμμύδι (κομμένο σε λωρίδες)

2 πράσινες πιπεριές (κομμένες σε λωρίδες)

100 γρ. φέτα

5 ελιές

ρίγανη ή μαϊντανό

Για τη σάλτσα

3 κουταλιές ελαιόλαδο

1 λεμόνι (χυμό)

αλάτι

 

Ανακατεύουμε τις τομάτες, τις πιπεριές, τις ελιές και το αγγουράκι σε μια σαλατιέρα. Χύνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε μέχρι να καλύψει όλα τα λαχανικά. Βάζουμε τα κρεμμύδια και τη φέτα στο τέλος. πασπαλίζουμε με ρίγανη ή μαϊντανό.

Αυτό το πιάτο αποτελεί την παραδοσιακή καλοκαιρινή σαλάτα, η οποία μπορεί να συνοδεύσει κάθε γεύμα είτε το μεσημέρι είτε το βράδυ. Ταιριάζει πολύ είτε με κοτόπουλο είτε με κρέας, ψάρι ή θαλασσινά, κεφτέδες ή λαχανικά.

 

Για να φτιάξουμε αυτό το πιάτο χρησιμοποιούμε, ανάμεσα στα άλλα, δυο ιδιαίτερα προϊόντα της ελληνικής γης, το ελαιόλαδο και το τυρί - φέτα.

 

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

100 γρ. ταραμά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2-3 φέτες ψωμί (βουτηγμένες σε νερό)

αλάτι (προαιρετικά)

 

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν ένα πηχτό μείγμα. Προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.

Η ταραμοσαλάτα είναι ένας ελληνικός μεζές που σερβίρεται ως ορεκτικό και ταιριάζει γευστικά πολύ με το ούζο.

 

ΛΑΔΟΠΙΤΑ

3 φλιτζάνια νερό

1.5 φλιτζάνι ζάχαρη

3 φλιτζάνια λάδι

1 κιλό αλεύρι

1.5 φλιτζάνι σιμιγδάλι

σουσάμι, κανέλλα

 

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό μαζί σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει για 7-10 λεπτά ώστε να γίνει σιρόπι.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε για 2-3 λεπτά, και στη συνέχεια σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε σταθερά μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες και να  πάρει ένα χρώμα χρυσό-καφέ.

Αργά - αργά προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί  όλο το υγρό.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε από πάνω με σουσάμι.

Το ψήνουμε στους 177 Cγια 60 λεπτά.

Το αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με κανέλλα.

 

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ
ΚΕΦΤΕΔΕΣ

2 μικρά κρεμμύδια (καλά κομμένα)

½ κιλό αλεσμένο μοσχάρι

2-3 φέτες ψωμί (βουτηγμένες στο νερό)

2 κουταλάκια αλάτι

¼ κουταλάκι πιπέρι

κομμένος μαϊντανός

1 αυγό (χτυπημένο)

 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Σχηματίζουμε μικρές μπάλες με το μείγμα (γύρω στις 15).

Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε ελαιόλαδο.

Τα κεφτεδάκια σερβίρονται ζεστά. Συνοδεύονται με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι ή μακαρόνια.

 

ΨΕΦΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Μια συνταγή από τη Σαντορίνη

1 ¼ φλιτζάνι ντομάτες ξεφλουδισμένες και τεμαχισμένες

2 κρεμμύδια (κομμένα)

1 σκελίδα σκόρδου (κομμένη)

1 φλιτζάνι αλεύρι

1 κουταλάκι μαϊντανό (κομμένο)

ρίγανη, κανέλα, δυόσμο

αλάτι, πιπέρι

 

Βάζουμε τις τομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα χόρτα και τα μπαχαρικά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Σχηματίζουμε το μείγμα σε μπάλες.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τηγανίζουμε τις μπάλες μέχρι να ροδίσουν.

 

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

1.5 κιλό μοσχάρι (κομμένο σε κομμάτια)

1 μικρό κρεμμύδι (κομμένο)

2 φλιτζάνια τοματοχυμό

½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί

αλάτι, πιπέρι

φύλλα δάφνης (2)

1 φλιτζάνι ζυμαρικά (κριθαράκι)

 

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κρέας σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί. Ψήνουμε για δυο λεπτά. Προσθέτουμε τον τοματοχυμό, το αλάτι, το πιπέρι και τα φύλλα δάφνης. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κρέας να γίνει μαλακό. Βάζουμε το κρέας σε ταψί.

Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζυμαρικά και 3 φλιτζάνια νερό. Ανακατεύουμε καλά. σκεπάζουμε το ταψί και το αφήνουμε στο φούρνο μέχρι να ψηθούν τα ζυμαρικά (200 C).

Συνοδεύουμε το πιάτο με λαχανοσαλάτα.

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

1 μέτριο κοτόπουλο

1,5 κιλό πατάτες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 λεμόνια (χυμός)

αλάτι, πιπέρι

 

Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια. Πασπαλίζουμε με αλάτι, ελαιόλαδο και λεμόνι. Τα βάζουμε σε ένα ταψί.

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε με αλάτι, ελαιόλαδο και λεμόνι. Το βάζουμε στο ταψί με τις πατάτες. Προσθέτουμε 1.5 φλιτζάνι νερό.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (200 C) για μια ώρα. Γυρνάμε το κοτόπουλο και από την άλλη πλευρά. Το αφήνουμε να ψηθεί άλλη μια ώρα.

Συνοδεύουμε με λαχανοσαλάτα.

 

ΦΑΚΕΣ (ΣΟΥΠΑ)

1 φλιτζάνι φακές

1 μέτριο κρεμμύδι (κομμένο)

1 σκελίδα σκόρδο (κομμένο)

1 καρότο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

2 κουταλιές ξίδι

αλάτι

νερό

 

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζουμε. Αφήνουμε να ψηθεί περίπου μια ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε τις φακές με λαχανοσαλάτα.

 

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ

1 κιλό σουπιές

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1.5 φλιτζάνια τοματοχυμό

2 φλιτζάνια ρύζι

2 κρεμμύδια (κομμένα)

αλάτι, πιπέρι

 

Καθαρίζουμε καλά και προσεκτικά τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις σουπιές με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον τοματοχυμό, το αλάτι και το πιπέρι και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βράζουμε το ρύζι.

Σερβίρουμε τις σουπιές με τη σάλτσα τους πάνω από το ρύζι.

Το πιάτο αυτό συνοδεύεται με κόκκινο γλυκό κρασί.

 

ΓΛΥΚΑ

ΚΑΝΤΑΪΦΙ

500 γρ. κανταΐφι

250 γρ. καρύδια (αλεσμένα)

2 κουταλάκια ψίχα ψωμιού

1 κουταλάκι κανέλλα

250 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

3 κουταλάκια νερό.

Για το σιρόπι

4 φλιτζάνια ζάχαρη

3 φλιτζάνια νερό

1 κουταλάκι χυμό λεμόνι

Βράζουμε αυτά τα 3 υλικά μαζί για 5 λεπτά ώστε να έχουμε έτοιμο το σιρόπι.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 C. Ανακατεύουμε τα καρύδια, την ψίχα του ψωμιού και την κανέλλα και τα αφήνουμε για αργότερα.

Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δύο μέρη. Απλώνουμε το μισό από το κανταΐφι στο ταψί. Πασπαλίζουμε με το μισό από το βούτυρο και το μισό μείγμα από τα καρύδια. Απλώνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι και στρώνουμε το υπόλοιπο μείγμα από τα καρύδια και το βούτυρο. Ρίχνουμε το νερό από πάνω. Το ψήνουμε γύρω στα 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει. Χύνουμε από πάνω το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για περίπου 10 λεπτά.

 

 

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Για τη ζύμη

2 αυγά

¾ φλιτζανιού γιαούρτι

2 φλιτζάνια αλεύρι

1 κουταλάκι baking soda

Για το σιρόπι

1.5 φλιτζάνι ζάχαρη

½ φλιτζάνι μέλι

½ φλιτζάνι νερό

½ κουταλάκι κανέλα

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά ώστε να έχουμε έτοιμο το σιρόπι.

 

Χτυπάμε τα αυγά καλά και προσθέτουμε το γιαούρτι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι και τη σόδα, χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει πολύ ζεστό. Ρίχνουμε μικρές ποσότητες από τη ζύμη στο ζεστό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τις τοποθετούμε σε ένα χαρτομάντιλο. Βουτάμε το καθένα στο σιρόπι και πασπαλίζουμε με κανέλλα. Σερβίρονται ζεστοί.

 

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ

2 ½  φλιτζάνια αλεύρι

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 αυγό

1 κρόκο αυγού

1 κουταλάκι μπράντι

1 ½ κουταλάκι χυμό λεμονιού

2 κουταλάκια baking powder

½ κουταλάκι βανίλια

1 ½ φλιτζάνι μαρμελάδα

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 C. Αναμειγνύουμε το αλεύρι μαζί με το baking soda. Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, το χυμό λεμόνι, το μπράντι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μείγμα του αλευριού σταδιακά. Βάζουμε τα 2/3 του μείγματος σε ένα ταψάκι. Καλύπτουμε από πάνω με μαρμελάδα. Χρησιμοποιούμε το υπόλοιπο 1/3 από το μείγμα για να φτιάξουμε λωρίδες που θα τις βάλουμε πάνω στην μαρμελάδα ώστε να σχηματιστούν μικρά τετράγωνα.

Ψήνουμε γύρω στα 45 λεπτά.

 

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

1 κιλό φράουλες

4 φλιτζάνια ζάχαρη

1 λεμόνι (χυμό)

 

Πλένουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί σε στρώσεις και ανάμεσα βάζουμε ζάχαρη. Τις περιχύνουμε με το χυμό λεμόνι. Τις αφήνουμε μέχρι την επόμενη ημέρα. Τις βράζουμε μέχρι να γίνουν ένα πηχτό μείγμα.

 

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

1 φλιτζάνι μαργαρίνη

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια αλεύρι

¾ κακάο

1 φλιτζάνι γάλα (εβαπορέ)

5 αυγά

2 κουταλάκια baking powder 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C. Χτυπάμε τη μαργαρίνη μέχρι να γίνει κρεμώδης. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά, συνεχίζοντας να χτυπάμε. Προσθέτουμε το γάλα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο και το baking powder σταδιακά. Συνεχίζουμε να χτυπάμε αργά μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί και το ψήνουμε για 60 λεπτά.