ΡΩΜΑΪΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ

Το έτος 300 μ.Χ. ο Διοκλητιανός ήταν ο Αύγουστος του Ανατολικού μέρους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ο Καίσαρας της  περιοχής, ο Γαλέριος αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του στην Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό το λόγο κατασκεύασε μερικά θαυμάσια και εντυπωσιακά κτίρια στην ανατολική πλευρά της Εγνατίας Οδού, τα οποία αποτέλεσαν αυτό που αποκαλείται ως σήμερα το συγκρότημα του Γαλέριου. Αυτά τα κτίρια είναι η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλερίου, το Παλάτι, το Οκτάγωνο κτίριο και ο Ιππόδρομος. Το σημείο της πόλης όπου χτίστηκαν μετατράπηκε στο πιο εντυπωσιακό και σημαντικό μέρος της πόλης. Από τα πέντε αυτά κτίρια, η Ροτόντα και η Αψίδα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Δυστυχώς, από τα άλλα τρία μόνο κάποια τμήματα των τοίχων ανευρέθηκαν.

 

Η ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ - Η ΚΑΜΑΡΑ

Αυτό το μνημείο κατασκευάστηκε γύρω στο 300 μ.Χ. με σκοπό να θυμίζει στο λαό τις επιτυχίες του Γαλέριου στις εκστρατείες του εναντίον των Αρμενίων και των Περσών. Κατασκευάστηκε από πέτρα και κάθε μία από τις χονδρές κάθετες δοκούς στήριξης είναι καλυμμένη με πέτρινα ανάγλυφα σε τέσσερις ζώνες. Οι σειρές των αναγλύφων αναπαριστούν την εκστρατεία του Γαλέριου στην Ανατολή, τη σκηνή της θυσίας, το θρίαμβό του ύστερα από τη νίκη του 297 και άλλες σκηνές που αναπαριστούν την κοινή ζωή του με το Διοκλητιανό. Η Αψίδα είναι μοναδική στον κόσμο σε πλούτο ανάγλυφων διακοσμήσεων.

 

Η ΡΟΤΟΝΤΑ

Αυτό το κυκλικό μνημείο, που χρονολογείται πριν τον 4ο αιώνα μ.Χ., υπήρξε το πρώτο από τα μνημεία του Γαλέριου. Πιθανόν προοριζόταν να γίνει το μαυσωλείο του, ωστόσο ο Γαλέριος πέθανε και τάφηκε στη Βουλγαρία. Αρχικά το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε ως Χριστιανική εκκλησία, η Εκκλησία των Ασωμάτων και υπήρξε ο καθεδρικός ναός της πόλης μέχρι το 13ο αιώνα. Αργότερα ονομάστηκε Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Οι Τούρκοι μετέτρεψαν το ναό σε τζαμί και αργότερα χρειάστηκε να γίνουν πολλές μετατροπές και προσθήκες ώστε να μετατραπεί σε Χριστιανική εκκλησία και πάλι. Το μνημείο διαθέτει επίσης υπέροχα ψηφιδωτά.

 

Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

Η αρχαία αγορά, στην πλατεία Δικαστηρίων, ήρθε στο φως το 1966 κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο κέντρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ήρθε στο φως ένα ωδείο με τις θέσεις του και μέρος της σκηνής. Επιπλέον, αναβρέθηκαν το ισόγειο ενός υψηλού κτιρίου, μέρη ενός πλακόστρωτου δρόμου πλαισιωμένου από κιονοστοιχίες, μια πρώιμη χριστιανική τοιχογραφία, ένας ναός κτλ. Πιο πρόσφατες ανασκαφές έχουν φέρει στην επιφάνεια και άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα ενώ οι εργασίες συνεχίζονται στο χώρο αυτό. 

 

Η ΟΔΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑ

Η Εγνατία οδός η οποία βρίσκεται παράλληλα με τη Ρωμαϊκή αγορά και την Αψίδα του Γαλέριου βρίσκεται σήμερα στο ίδιο σημείο που βρισκόταν και ο Ρωμαϊκός δρόμος. Κατασκευάστηκε το 118 π.Χ. και πήρε το όνομά της από τον Εγνάτιο, κυβερνήτη της πόλης. Η οδός αυτή διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ήταν ο πιο σημαντικός δρόμος που συνέδεε την Πέλλα, την πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, με την Κωνσταντινούπολη και περνούσε από τη Θεσσαλονίκη, τους Φιλίππους και την Καβάλα.